Skażone jaja w sieci popularnych marketów. Skażona ryba u dwu innych wielkich sprzedawców. A na tym niestety nie koniec. Inspekcja sanitarna ostrzega.

Skażone jaja w sieci popularnych marketów. Skażona ryba u dwu innych wielkich sprzedawców. A na tym niestety nie koniec. Inspekcja sanitarna ostrzega.

20 grudnia 2019 Wyłączono przez administrator

***
Wszystkie nasze informacje i artykuły: https://katowicedzis.pl/
Regularnie tu zaglądaj – nie wszystko publikujemy na Facebooku.
Dla facebookowiczów utworzyliśmy grupę: https://www.facebook.com/groups/GrupaKatowiceDzis
Jej członkom wyświetla się więcej naszych facebookowych postów.
Pamiętaj! Komplet naszych artykułów i informacji tylko na WWW.
***

Nasza nowa usługa. Ogłoszenia. Całkowicie bezpłatne – dla każdego.

***

Z Fermy Drobiu Michał Gościniak do sprzedaży trafiła ogromna ilość jaj skażonych bakterią Salmonelli. Komunikat wymienia bardzo dużo serii, gdzie znalazły się jaja, których spożycie może być niebezpieczne dla zdrowia i życia.

Jaja te znalazły się m.in. w sklepach sieci Biedronka, jak również w innych placówkach handlowych.

Steki wędzone z halibuta to kolejny produkt spożywczy niebezpieczny dla zdrowia. Tu z kolei zagrożeniem jest bakteria wywołująca listeriozę. Skażona ryba była w sprzedaży w Makro i Selgrossie.

I jak by tego było mało, w oleju ryżowym, który również trafił do sprzedaży detalicznej, wykryto niebezpieczne dla zdrowia stężenie substancji chemicznych glicydu oraz 3-monochloropropanodiolu.

Poniżej zamieszczamy zdjęcia niebezpiecznych artykułów spożywczych oraz szczegółowe komunikaty GIS. Poszczególne komunikaty oddzielamy gwiazdkami.

[rl_gallery id=”13878″]

***

JAJA I

Wykrycie pałeczek Salmonella Enteritidis w próbkach środowiskowych fermy drobiu i związane z tym wycofanie jaj
Zagrożenie:

Główny Inspektor Sanitarny informuje, że otrzymał od Głównego Lekarza Weterynarii informację o wykryciu przez Inspekcję Weterynaryjną bakterii Salmonella Enteritidis
w próbkach wymazów środowiskowych pobranych w ramach badania urzędowego kurników K1, K2 i K3 w podmiocie Ferma Drobiu Michał Gościniak, ul. Słoneczna 51, 62-022 Rogalinek, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30211340.

Szczegóły dotyczące wycofywanych jaj:

Producent – Ferma Drobiu Michał Gościniak, ul. Słoneczna 51, 62-022 Rogalinek, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30211340

Zakład pakowania jaj – Ferma Drobiu Michał Gościniak, ul. Słoneczna 51, 62-022 Rogalinek, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30215908

Produkt – Jaja

Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa M kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 21.12.2019 r.

Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 22.12.2019 r.

Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 23.12.2019 r.

Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 24.12.2019 r.

Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 25.12.2019 r.

Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa M kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 30.12.2019 r.

Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa M kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 31.12.2019 r.

Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 31.12.2019 r.

Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 1.01.2020 r.

Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 2.01.2020 r.

Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 3.01.2020 r.

Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 4.01.2020 r.

Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 5.01.2020 r.

Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 6.01.2020 r.

Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 7.01.2020 r.

Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 8.01.2020 r.

Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 9.01.2020 r.

Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 10.01.2020 r.

***

JAJA II

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: wykrycie pałeczek Salmonella Enteritidis w próbkach środowiskowych fermy drobiu i związane z tym wycofanie jaj
Zagrożenie:

Główny Inspektor Sanitarny informuje, że otrzymał od Głównego Lekarza Weterynarii informację o wykryciu przez Inspekcję Weterynaryjną bakterii Salmonella Enteritidis w próbkach wymazów środowiskowych pobranych w ramach badania urzędowego kurnika K2 w podmiocie Ferma Drobiu Piotr Gościniak, ul. Słoneczna 49, 62-022 Rogalinek, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30211341. W opinii Głównego Lekarza Weterynarii nie ma jednoznacznego dowodu, iż jaja pochodzące z ww. gospodarstwa nie były skażone pałeczkami Salmonella, co stanowić może potencjalne ryzyko dla konsumentów. W związku z tym podmiot odpowiedzialny za pakowanie jaj i wprowadzenie ich do obrotu zdecydował o konieczności wycofania jaj z obrotu.

Szczegóły dotyczące wycofywanych jaj:

Producent – Ferma Drobiu Piotr Gościniak, ul. Słoneczna 49, 62-022 Rogalinek, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30211341

Zakład pakowania jaj – Jantex Polska Sp. z o.o., Zielniki 42, 63-000 Środa Wielkopolska, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30255916

Produkt – Jaja

Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 26.12.2019
Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 27.12.2019
Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa L, sztuk 10, marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 30.12.2019
Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 31.12.2019
Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 01.01.2020
Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa L, sztuk 10, marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 01.01.2020
Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 20, marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 01.01.2020
Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa L, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 03.01.2020
Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 03.01.2020

***

HALIBUT (komunikat 1 i aktualizacja razem)

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie z obrotu produktu pn. MC halibut niebieski, steki, wędzone, numer partii 01/340
Główny Inspektor Sanitarny informuje, że firma MAKRO Cash and Carry Polska S.A. poinformowała organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej o wycofaniu z obrotu produktu MC halibut niebieski, steki, wędzone, o numerze partii 01/340, wyprodukowanego przez firmę Rybhand Sp. z o.o. Sp. k., weterynaryjny numer identyfikacyjny 30061802.

Decyzja związana jest w z wynikiem badań laboratoryjnych przeprowadzonych przez przedsiębiorcę, w których stwierdzono przekroczoną liczbę bakterii Listeria monocytogenes w produkcie z tej partii.
Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Szczegółowe informacje na temat wycofywanego produktu znajdują się na stronie internetowej https://www.makro.pl/wycofanie-produktu

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania prowadzony przez dystrybutora.

Aktualizacja komunikatu z dnia 14.12.2019 r. w sprawie wycofania z obrotu steków halibuta wędzonych na gorąco o numerze partii 01/340
18.12.2019- #ostrzeżenie #ostrzeżenie publiczne #listerioza #makro #ryba
UDOSTĘPNIJ:

Aktualizacja komunikatu z dnia 14.12.2019 r. w sprawie wycofania z obrotu steków halibuta wędzonych na gorąco o numerze partii 01/340
Główny Inspektor Sanitarny informuje, że otrzymał od Głównego Lekarza Weterynarii informacje o wynikach postępowania wyjaśniającego u producenta w sprawie opisanej w komunikacie https://gis.gov.pl/aktualnosci/wycofanie-z-obrotu-produktu-pn-mc-halibut-niebieski-steki-wedzone-numer-partii-01-340/

Z informacji tych wynika, że drugim odbiorcą partii steków halibuta wędzonych na gorąco o numerze 01/340 od firmy Rybhand Sp. z o.o. Sp. k., poza firmą MAKRO Cash and Carry Polska S.A., była firma Transgourmet Polska Sp. z o.o. prowadząca należące do niej hale Selgros Cash and Carry.

Firma Transgourmet Polska Sp. z o.o. podjęła niezwłoczne działania w celu wycofania kwestionowanej partii produktu z obrotu i poinformowania swoich klientów.

Szczegółowe informacje na temat wycofywanego produktu przez firmę Transgourmet Polska Sp. z o.o. znajdują się na stronie internetowej http://www.selgros.pl/wycofanie-produktu-halibut

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania prowadzony przez dystrybutora.

***

OLEJ RYŻOWY

Wycofanie produktu pn. SoRiso Olej z ryżu naturalny 100%, numer partii E386
Zagrożenie:

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu estrów glicydowych (3173 ± 920 µg/kg) oraz estry 3-monochloropropanodiolu (3-MCPD) na poziomie 6227 ± 1245 µg/kg. Zgodnie z oceną ryzyka przygotowaną przez ekspertów z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny produkt o podanym numerze partii należy uznać za niebezpieczny dla zdrowia konsumentów.

Szczegóły dotyczące produktów:

Produkt – SoRiso Olej z ryżu naturalny 100%, 500 ml

Wyprodukowano dla – Italmex Warszawa Sp. z o.o., ul. Jana Olbrachta 94, 01-102 Warszawa

Numer partii – E386

Data minimalnej trwałości – 18.03.2021