Przekąska z alergenem. Inspekcja sanitarna zakazała jej dalszej sprzedaży. Laboranci Inspekcji, wraz z producentem, poszukują źródła alergenu.

Przekąska z alergenem. Inspekcja sanitarna zakazała jej dalszej sprzedaży. Laboranci Inspekcji, wraz z producentem, poszukują źródła alergenu.

5 listopada 2019 Wyłączono przez administrator

Więcej – czytaj poniżej.

***
Wszystkie nasze informacje i artykuły: https://katowicedzis.pl/
Regularnie tu zaglądaj – nie wszystko publikujemy na Facebooku.
Dla facebookowiczów utworzyliśmy grupę: https://www.facebook.com/groups/GrupaKatowiceDzis
Jej członkom wyświetla się więcej naszych facebookowych postów.
Pamiętaj! Komplet naszych artykułów i informacji tylko na WWW.
***

Nasza nowa usługa. Ogłoszenia. Całkowicie bezpłatne – dla każdego.

***

Mowa o zagrożeniu reakcją alergenną u osób uczulonych na dwutlenek siarki i siarczyny. W pieczarkach marynowanych (bliższe dane poniżej) stwierdzono zawartość dwutlenku siarki na poziomie 62,6 ± 4,3 mg/kg.

Chodzi o Pieczarki marynowane KRISTER. Sprzedawane w słoikach.

Na produkcie nie było informacji o tym, że produkt zawiera wspomniany alergen. W założeniu bowiem pieczarki były produkowane bez dodatku dwutlenku siarki.

Państwowa Inspekcja Sanitarna, wraz producentem, poszukuje źródła alergennej substancji. Ze sklepów wycofywane są pieczarki KRISTER, całe i krojone, sprzedawane w słoikach o pojemnościach 300 g i 900 g, bez względu na numer partii i datę minimalnej trwałości.

[rl_gallery id=”12903″]