Miód miejski czy miód wiejski?
8 sierpnia 2022Zaskakujące wnioski naukowców Uniwersytetu Śląskiego. Miód pszczół „miejskich” może być dużo zdrowszy od miodu produkowanego przez pszczoły, których pasieki znajdują się na wsi.
***
8 sierpnia corocznie obchodzony jest w Polsce Wielki Dzień Pszczół. To dobry moment, by docenić rolę, jaką te owady pełnią w naszym ekosystemie, a także ocenić zagrożenia, z którymi muszą się mierzyć.
Od czterech lat na dachu Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Śląskiego (WPiA) mieszkają pszczoły. Opiekę nad całym przedsięwzięciem sprawuje między innymi dr hab. Mirosław Nakonieczny, prof. UŚ.
Razem z naukowcami Wydziału Nauk Przyrodniczych – dr Agatą Nicewicz i dr. Łukaszem Nicewiczem – prowadzi on badania nad funkcjonowaniem pszczoły miodnej w miastach.
W związku z tym, że uniwersytecka pasieka zlokalizowana jest w zanieczyszczonym środowisku miejskim, zarówno miód, jak i pyłek pszczeli zostały przebadane pod kątem obecności ołowiu, kadmu, a także mikroelementów – cynku i miedzi.
– Okazuje się, że od kilku lat miejska pszczoła świetnie radzi sobie z oczyszczaniem produktu – wyjaśnia prof. Nakonieczny.
Miód miejski jest smaczny i zdrowy również dlatego, że na terenach miast pszczoły nie spotykają muszą mierzyć się z opryskami.
Uniwersyteckie pszczoły owady mają do czynienia z bardzo różnorodnymi roślinami, które są przez ludzi sadzone w parkach i ogrodach. Ich mnogość sprawia, że smak wytworzonego miodu nierzadko jest ogromnym zaskoczeniem.
Jak wyjaśnia prof. Nakonieczny, miód pochodzący z uli znajdujących się na dachu WPiA jest głównie miodem akacjowym z dodatkiem … kocimiętki.
Należy natomiast pamiętać, że pszczoły pełnią zasadniczą rolę w produkcji ponad jednej trzeciej żywności, którą spożywamy. Bez pszczół zabrakłoby większości rodzajów, tak potrzebnych nam, warzyw i owoców.
Bez zapylaczy w Europie wyginęłoby co najmniej 71 na 100 różnych gatunków roślin, z których człowiek otrzymuje 90% pożywienia. Bez zapylania przez pszczoły zniknęłoby dobrych 71 gatunków.
W trosce o pszczoły Uniwersytet Śląski połączył siły ze Śląskim Związkiem Pszczelarzy w Katowicach.
– Efektem tej współpracy – przypomina profesor Nakonieczny, była wspólna organizacja Międzynarodowego Kongresu Pszczelarskiego w marcu 2020 roku w Cieszynie, połączona z wystawą sprzętu dla pszczelarzy. Wydarzenie zaowocowało nawiązaniem współpracy pomiędzy najważniejszymi ośrodkami naukowymi w Polsce w celem wydania monografii naukowej o tematyce pszczelniczej w Wydawnictwie UŚ.
***
ABSOLUTNA REWELACJA – SPRAWDZILIŚMY
***
KOMENTARZE: TYLKO FACEBOOK.
Masz problem, widzisz problem, masz ważną informację? Daj nam znać:
[email protected] lub przez „Wyślij Wiadomość” na Facebooku Katowice Dziś.
***
Tych, którzy jeszcze nie widzieli, zachęcamy do obejrzenia filmu dokumentalnego „Wymazy spod płota. Pandemia, wielkie pieniądze, śmierć” (baner z linkiem do filmu przy tekście).
***
Poszukujemy współpracowników. Skontaktuj się mailowo lub przez Fb.
***
Redaktor naczelny Katowice Dziś Mateusz Cieślak.
***
Źródło: Rz. Pras. UŚ. Fot. R. Kaźmierczak, BP UM Katowice. Na zdjęciu ul na dachu Basenu Brynów.