Pieprz czarny mielony skażony groźną bakterią. Wycofywany ze sklepów, barów, stołówek szkolnych i restauracji. Inspekcja sanitarna ostrzega przed potencjalnym ryzykiem zatrucia.

Pieprz czarny mielony skażony groźną bakterią. Wycofywany ze sklepów, barów, stołówek szkolnych i restauracji. Inspekcja sanitarna ostrzega przed potencjalnym ryzykiem zatrucia.

1 listopada 2019 Wyłączono przez administrator

Więcej – czytaj poniżej.

***
Wszystkie nasze informacje i artykuły: https://katowicedzis.pl/
Regularnie tu zaglądaj – nie wszystko publikujemy na Facebooku.
Dla facebookowiczów utworzyliśmy grupę: https://www.facebook.com/groups/GrupaKatowiceDzis
Jej członkom wyświetla się więcej naszych facebookowych postów.
Pamiętaj! Komplet naszych artykułów i informacji tylko na WWW.
***

Nasza nowa usługa. Ogłoszenia. Całkowicie bezpłatne – dla każdego.

***

Chodzi o aż cztery partie pieprzu wyprodukowanego przez firmę Agnex z Białegostoku. Jedne mogły trafić do sprzedaży detalicznej, ale pozostałe do restauracji, stołówek szkolnych, barów, firm cateringowych itp.

W próbce tego pieprzu, podczas rutynowej kontroli, wykryto bakterie Salmonella. Wszczęto alarm. Zbadano więcej próbek pieprzu. W nich również wykryto Salmonellę.

Sytuacja jest szczególnie niebezpieczna, gdyż skażony pieprz był pakowany nie tylko w stosunkowo małe opakowania (150 g), które mogły trafić do sprzedaży sklepowej. Oferowano go również w opakowaniach o wadze 400 g i 1 kg. Te kupowały restauracje, stołówki szkolne, bary czy firmy cateringowe.

Chodzi o następujące partie pieprzu:

* pieprz czarny mielony, 150 g, numer partii 1309/6, data minimalnej trwałości 03.2021
* pieprz czarny mielony, 400 g, numer partii 2509/6, data minimalnej trwałości 03.2021
* pieprz czarny mielony, 1 kg, numer partii 2509/6, data minimalnej trwałości 03.2021
* pieprz czarny mielony, 1 kg, numer partii 2409/6, data minimalnej trwałości 03.2021

Prowadzone są również działania w kolejnej firmie – PHU GROTEX, w związku ze stwierdzeniem Salmonella w próbkach pieprzu czarnego mielonego, 25 kg, data minimalnej trwałości: 03.2021, numer partii 09-09/19, wprowadzonego do obrotu przez tę firmę. Inspekcja sanitarna sprawdza, w jaki sposób trafił on do dalszego obrotu.

Fot. Pixabay.

[rl_gallery id=”12762″]