Może twój przepis wzbudzi największy podziw?
20 listopada 2023Ostatnia szansa na udział w konkursie kulinarnym. Tym razem przepisy na dania na ciepło oraz przysmaki na wigilijny stół.
***
Tylko do końca listopada można jeszcze przesyłać przepisy do X edycji konkursu „Rudzkie Smaki”. Jego podsumowaniem, podobnie jak w latach poprzednich, będzie kalendarz kulinarny z przepisami nadesłanymi przez laureatów poszczególnych miesięcy.
Smakiem października został placek jogurtowy ze śliwkami według przepisu Marty Lip-Kornatki. Smak listopada zostanie wybrany z propozycji na ciepłe danie, a smak grudnia tradycyjnie będzie potrawą lub smakołykiem na świąteczny stół.
Cd. poniżej.
*** *** ***
Polecamy
Szpital sprzedany za złotówkę. A wcześniej dostał prawie 180 mln zł.
katowicedzis.pl/2023/11/szpital-sprzedany-za-zlotowke-a-wczesniej-dostal-prawie-180-mln-zl/
*** *** ***
Kolejna edycja kulinarnej zabawy z rudzkim magistratem dobiega końca.
– Cieszymy się, że mieszkańcy chcą brać udział w naszym konkursie i chętnie dzielą się swoimi przepisami. Zamykamy dziesiątą, jubileuszową edycję konkursu „Rudzkie Smaki” i już zapraszamy do przyszłorocznej odsłony – mówi Iwona Małyska z Wydziału Kultury Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.
Październikowym smakiem został placek jogurtowy ze śliwkami Marty Lip Kornatki. Autorka przepisu proponuje dodać do ciasta skórkę pomarańczy lub cytryny.
– Skórka pomarańczy lub cytryny w połączeniu ze śliwkami i aromatem cynamonu daje ciekawy smak. Deser w sam raz do jesiennej herbatki – poleca autorka przepisu.
Do końca listopada można przesyłać przepisy na dania na ciepło oraz przysmaki na wigilijny stół.
– Dwa ostatnie smaki chcemy wybrać już na początku grudnia, tak aby zdążyć z wydaniem kalendarza z przepisami laureatów przed Nowym Rokiem – mówi Iwona Małyska. – Będzie to już dziesiąty kalendarz kulinarny z potrawami mieszkańców naszego regionu – dodaje.
Przepisy do listopadowej i grudniowej edycji można przesyłać drogą e-mailową na adres [email protected] lub pocztą na adres Urzędu Miasta Ruda Śląska z dopiskiem „Rudzkie Smaki”.
Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymują w tej edycji zestaw materiałów promocyjnych miasta.
Poniżej przepis na pyszny deser pani Marty.
***
Tych 200 tys. ludzi naprawdę nie musiało umrzeć.
Poruszający film o pandemii – link do strony z filmem: Pandemia Czas Próby iboma.media
***
KOMENTARZE: TYLKO FACEBOOK.
Masz problem, widzisz problem, masz ważną informację? Daj nam znać:
[email protected] lub przez „Wyślij Wiadomość” na Facebooku Katowice Dziś.
***
Poszukujemy współpracowników. Skontaktuj się mailowo lub przez Fb.
***
Redaktor naczelny Katowice Dziś Mateusz Cieślak.
***
Placek jogurtowy ze śliwkami.
Składniki:
– 2 jajka,
– szklanka cukru,
– dwie łyżki oleju,
– skórka pomarańczowa lub cytrynowa,
– szklanka jogurtu greckiego,
– 2 szklanki mąki,
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
– śliwki,
– łyżka cukru i cynamon do posypania ciasta.
Przygotowanie:
Jajka łączymy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej, jogurt oraz skórkę. Skórki powinno być sporo, np. z jednej całej pomarańczy lub jednej sporej cytryny. Mieszamy aż składniki się połączą. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, z wierzchu gęsto układamy przekrojone na pół, wydrylowane śliwki (miękką częścią do góry). Posypujemy cukrem i cynamonem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut (do suchego patyczka).
Smacznego!
Fot. Pixabay