Nasza żywność najbardziej niebezpieczna w całej Unii Europejskiej.

Nasza żywność najbardziej niebezpieczna w całej Unii Europejskiej.

17 stycznia 2022 Wyłączono przez administrator

Wstrząsający raport Najwyższej Izby Kontroli.

***

NIK opublikowała raport, z którego wynika, że w Polsce żywność jest bardzo złej jakości. Kontrole wykazały, że w naszej żywności często występują bakterie salmonelli oraz te wywołujące listeriozę.

W ostatnim czasie regularnie pojawiają się komunikaty inspekcji sanitarnej, mówiące o wycofaniu produktów spożywczych ze względu na znalezienie w nich groźnych bakterii. Jednym z głównych winowajców są bakterie salmonelli, które występują w mięsie i nabiale. Zaraz za salmonellą plasują się bakterie listerii.

Jedne i drugie są bardzo groźne dla naszego zdrowia i życia, powodują fatalne w skutkach choroby układy pokarmowego. Dlatego ten raport jest naprawdę przerażający.

Kontrole NIK wykazały, że do naszych sklepów trafia mięso pochodzące z nielegalnego uboju. Czyli, najprościej mówiąc, z chorych i rannych zwierząt.
Nad ubojem praktycznie nikt nie czuwa, a warunki panujące w rzeźniach są fatalne. Nie przestrzega się w nich higieny, brakuje weterynarzy, a ich miejsce zastępują ludzie bez kompetencji do wykonywania tego zawodu.

Przerażający pozostaje fakt, że Główny Lekarz Weterynarii nie ma informacji na temat skali uboju. Natomiast kontrolerzy, którzy powinni czuwać nad tym, by wykonywany był zgodnie z przepisami prawa, nie wywiązują się ze swoich obowiązków, powołując się na brak znajomości przepisów prawa dotyczącego uboju.

Bardzo często, gdy kontrolerzy planują inspekcję w danym zakładzie przetwórstwa spożywczego, zapowiadają tę swoją wizytę, dając tym samym czas kontrolowanym podmiotom, by te przygotowaly się do takiej wizyty.

Kolejnym bardzo złym czynnikiem wpływającym na pogorszenie się żywności w naszym kraju są antybiotyki i suplementy diety, nie dopuszczone do obrotu w Polsce a używane w procesie hodowli zwierząt. Pod tym względem zajmujemy niechlubne drugie miejsce w całej UE.

Jest to fatalna w skutkach informacja dlatego, że przez spożywanie takiego mięsa antybiotyki trafiają do naszego organizmu.

Niszczą tym samym naszą odporność. W przypadku chorób wymagających podania antybiotyku musimy sięgać po coraz to mocniejsze.

Niesprawność działania służb kontroli oraz niewystarczająca edukacja na temat bezpieczeństwa żywności powodują, że spożywamy toksyczną żywność. A przecież jeść musimy.

Tych, którzy jeszcze nie widzieli, zachęcamy do obejrzenia filmu dokumentalnego „Wymazy spod płota. Pandemia, wielkie pieniądze, śmierć” (baner z linkiem do filmu przy tekście).

***

Jeśli zauważyliście coś ważnego lub spotkaliście się z problemem, który należy nagłośnić, kontaktujcie się: [email protected] lub przez „Wyślij Wiadomość” na Facebooku Katowice Dziś.

Poszukujemy współpracowników. Skontaktuj się mailowo lub przez Fb.

Redaktor naczelny Katowice Dziś Mateusz Cieślak.

***

Poniżej ważny komunikat na temat: testy koronawirus, wymazy kowid, laboratoria covid.

Gromadzimy dziennikarski materiał na temat następujący: epidemia COVID-19. Inaczej mówiąc: pandemia koronawirusa. Prosimy o kontakt i o relacje a także wspomnienia związane z SARS-CoV-2. Interesuje nas kwarantanna, izolacja, stan epidemii zakazy, lockdown. Jednym słowem całość tematu pod hasłami: koronawirus w Polsce, antygenowy test covid, testy na covid czy test pcr, koronawirus szpitale. Albo też respirator covid.
Anonimowość gwarantowana. Piszcie na [email protected]

***

Jeśli interesuje cię:
Ile trwa kwarantanna?
Jak długo trwa izolacja?
Co to jest koronawirus SARS?
Czy szczepionki na koronawirusa działają?
Ilu ludzi umarło na Covid w Polsce?
Czy jest lek na Covid?
Jak leczyć koronawirusa?
Gdzie zrobić test antygenowy?
Ile kosztuje test pcr?
Gdzie zrobić wymaz?
Czytaj nasze teksty.

***