Durszlak będzie w tym konkursie główną i najcenniejszą nagrodą. Poszukiwane i poszukiwani ci, co najlepiej gotują.

Durszlak będzie w tym konkursie główną i najcenniejszą nagrodą. Poszukiwane i poszukiwani ci, co najlepiej gotują.

17 stycznia 2020 Wyłączono przez administrator

Więcej – czytaj poniżej.
***
Wszystkie nasze informacje i artykuły: https://katowicedzis.pl/
Regularnie tu zaglądaj – nie wszystko publikujemy na Facebooku.
Dla facebookowiczów utworzyliśmy grupę: https://www.facebook.com/groups/GrupaKatowiceDzis
Jej członkom wyświetla się więcej naszych facebookowych postów.
Pamiętaj! Komplet naszych artykułów i informacji tylko na WWW.
***
Nasza nowa usługa. Ogłoszenia. Całkowicie bezpłatne – dla każdego.
***

Konkurs jest częścią Festiwalu „Śląskie Smaki”, który w tym roku odbędzie się 21 czerwca w Koszęcinie. Organizowany przez Śląską Organizację Turystyczną na stałe wpisał się w kalendarz wydarzeń popularyzujących lokalne specjały.

Jest on nieodłącznym elementem imprezy. Na zgłoszenia drużyn – zarówno profesjonalistów (restauratorzy, szkoły gastronomiczne) jak i amatorów (np. koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gotujące rodziny) – organizatorzy czekają do 1 kwietnia 2020.
Liczba miejsc jest ograniczona. Łącznie do konkursu mogą stanąć maksymalnie 24 drużyny (po 8 z każdej kategorii). Ekipy amatorów mogą się składać z 1 do 4 osób, a ekipy profesjonalistów i szkół gastronomicznych – z 1 do 2 osób.

Kucharze będą rywalizować o zaszczytny tytuł Eksperta Śląskich Smaków i nagrodę Złotego Durszlaka. Regulamin konkursu i karty zgłoszeniowe są dostępne na www.slaskiesmaki.pl.

Jednocześnie trwa nabór do Jury Festiwalu Śląskie Smaki. Organizatorzy szukają kucharzy, etnografów i nauczycieli zawodu w dziedzinie gastronomii, którzy oceniać będą niezwykłe potrawy uczestników. Zgłoszenia należy wysyłać do dn. 15 marca 2020, na adres: Śląska Organizacja Turystyczna (ul. Mickiewicza 29, 40-085 Katowice).

Źródło i fot.: UMWŚ/Fot. arch. BP Tomasz Żak.