W żywności, która trafiła do sprzedaży, wykryto groźną bakterię. Dlaczego ostrzeżenie publiczne wydano z kilkunastodniowym opóźnieniem?

W żywności, która trafiła do sprzedaży, wykryto groźną bakterię. Dlaczego ostrzeżenie publiczne wydano z kilkunastodniowym opóźnieniem?

8 października 2019 Wyłączono przez administrator

Więcej – czytaj poniżej.

***
Wszystkie nasze informacje i artykuły: https://katowicedzis.pl/
Regularnie tu zaglądaj – nie wszystko publikujemy na Facebooku.
Dla facebookowiczów utworzyliśmy grupę: https://www.facebook.com/groups/GrupaKatowiceDzis
Jej członkom wyświetla się więcej naszych facebookowych postów.
Pamiętaj! Komplet naszych artykułów i informacji tylko na WWW.
***

Nasza nowa usługa. Ogłoszenia. Całkowicie bezpłatne – dla każdego.

***

W pięciu partiach jaj kurzych natrafiono na groźną bakterię. Pałeczki Salmonella Entertidis wykryto w jednym z kurników należących do firmy GALLUS.

Z nieznanych przyczyn komunikat na ten temat został podany do publicznej wiadomości dopiero dzisiaj. Tymczasem wynika z niego, że inspekcja weterynaryjna już 27 września wydała decyzję nakazującą wycofanie z obrotu skażonych jaj.

Jaja pochodzą z fermy znajdującej się w miejscowości Manieczki (gmina Brodnica). Pakowano je w Krzyżanowie (gmina Śrem).

Inspekcja sanitarna przestrzega, by skażonych jaj nie spożywać, szczególnie na surowo. Stanowią one potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

Pełny komunikat w tej sprawie oraz zdjęcia poniżej.

„Wykrycie pałeczek Salmonella Enteritidis w kurniku K-16
Zagrożenie:

Inspekcja Weterynaryjna poinformowała o wykryciu bakterii Salmonella Enteritidis
w próbkach wymazów środowiskowych pochodzących z kurnika K-16.

Szczegóły dotyczące produktów:

Produkt – Jaja z chowu na wolnym wybiegu, oznakowane kodem na skorupce: 1PL 30261302 W-WYBIEG

Oznakowania opakowań dostępnych w sprzedaży:

Data minimalnej trwałości będąca jednocześnie numerem partii:

08.10.2019 r., 09.10.2019 r., 10.10.2019 r., 11.10.2019 r., 12.10.2019 r.,

14.10.2019 r., 15.10.2019 r., 16.10.2019 r., 17.10.2019 r., 18.10.2019 r.

Numery partii/ data minimalnej trwałości:

nr partii: 11.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 08.10.2019

nr partii: 15.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 12.10.2019

nr partii: 16.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 13.10.2019

nr partii: 20.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 17.10.2019

nr partii: 21.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 18.10.2019

Producent – Przedsiębiorstwo Wielobranżowe GALLUS Sp. z o.o., Manieczki,
ul. Wybickiego 10, 63-112 Brodnica, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30261302.

Zakład pakowania jaj – Przedsiębiorstwo Wielobranżowe GALLUS Sp. z o.o., Krzyżanowo 64, 63-100 Śrem, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30265905.

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Śremie wydał decyzję z dnia 27.09.2019 r. nakazującą firmie GALLUS Sp. z o.o. wycofanie z obrotu partii jaj wyprodukowanych na fermie zlokalizowanej w Manieczkach, pochodzących z kurnika K-16. Jednocześnie decyzja zawiera zakaz wprowadzania do obrotu jaj pochodzących z należącego do podmiotu kurnika K-16, zniesionych od 23 sierpnia 2019 roku.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania przedmiotowych jaj.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerach partii wskazanych
w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia”.

[rl_gallery id=”12148″]