Co za żywność! Część osób powinna jej unikać. Ostrzeżenie inspekcji sanitarnej.
5 października 2019Więcej – czytaj poniżej.
***
Wszystkie nasze informacje i artykuły: https://katowicedzis.pl/
Regularnie tu zaglądaj – nie wszystko publikujemy na Facebooku.
Dla facebookowiczów utworzyliśmy grupę: https://www.facebook.com/groups/GrupaKatowiceDzis
Jej członkom wyświetla się więcej naszych facebookowych postów.
Pamiętaj! Komplet naszych artykułów i informacji tylko na WWW.
***
Nasza nowa usługa. Ogłoszenia. Całkowicie bezpłatne – dla każdego.
***
Chodzi o pieczarki marynowane Krister oraz orzeszki ziemne o smaku paprykowym Alesto. Jedne i drugie mogą wywołać reakcję alergenną. Te ostatnie – orzeszki – były sprzedawane m.in. przez sieć marketów Lidl.
Zagrożenie dotyczy wszystkich partii produktu w przypadku orzeszków. W przypadku pieczarek – jednej. Poniżej szczegóły.
Orzeszki:
Ze sprzedaży wycofano „Alesto, Orzeszki ziemne panierowane w pikantnym cieście o smaku paprykowym, 250 g”.
Zagrożenie:
Niezadeklarowany na opakowaniu składnik – mąka pszenna w produkcie „Alesto, Orzeszki ziemne panierowane w pikantnym cieście o smaku paprykowym, 250 g”. Mąka pszenna jest źródłem glutenu. Gluten jest substancją alergenną, spożycie produktu przez osoby uczulone na gluten może wywołać reakcję alergenną.
Producent:
Snack Connection B.V., Expeditiestraat 1, 4283 JE Giessen, Holandia.
***
Pieczarki:
Pieczarki marynowane całe KRISTER, 900 g.
W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono zawartość ogólnego dwutlenku siarki (E 220) na poziomie 62,6 ± 4,3 mg/kg. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności składnika alergennego – dwutlenku siarki. Spożycie produktu przez osoby z alergią na dwutlenek siarki i siarczyny może wywołać u nich reakcję alergenną.
Producent:
Gospodarstwo Rolno-Ogrodnicze Zakład Produkcyjny Krister Teresa Krupa, ul. Hallera 26, 33-200 Dąbrowa Tarnowska
Numer partii: 1. Data minimalnej trwałości: 01.2020.
Zalecenia dla konsumentów:
Osoby z alergią bądź nietolerancją na dwutlenek siarki i siarczyny nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.
Źródło: GIS.