
Ten bardzo popularny produkt spożywczy wywołuje groźną chorobę. Pod żadnym pozorem nie należy go spożywać.
22 sierpnia 2019***
Wszystkie nasze informacje i artykuły: https://katowicedzis.pl/
Regularnie tu zaglądaj – nie wszystko publikujemy na Facebooku.
Dla facebookowiczów utworzyliśmy grupę: https://www.facebook.com/groups/GrupaKatowiceDzis
Jej członkom wyświetla się więcej naszych facebookowych postów.
Pamiętaj! Komplet naszych artykułów i informacji tylko na WWW.
***
Nasza nowa usługa. Ogłoszenia. Całkowicie bezpłatne – dla każdego.
***
Główny Inspektor Sanitarny przestrzega przed spożywaniem sera Gouda, produkowanego przez Spółdzielnię Mleczarską Ryki. Wykryto w nim bakterie Listeria monocytogenes.
GIS ostrzega: „Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą”. Bardziej szczegółowe informacje poniżej.
Chodzi o ser żółty w plastrach, wspomnianego producenta, sprzedawany w opakowaniach po 135 g, w plastrach. Skażona jest jedna partia produktu.
Numer partii: 290351. Data minimalnej trwałości: 06.09.2019. Weterynaryjny numer identyfikacyjny: PL 06161601 WE.
Uwaga. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej https://gis.gov.pl/zdrowie/choroby-zakazne/ pod hasłem ?LISTERIOZA?.
Jeśli mamy Goudę z Ryk powinniśmy sprawdzić czy posiadamy w domu partię produktu objętą komunikatem. Produkty z tej partii należy wyrzucić lub zwrócić do sklepu, w którym zostały zakupione.