Żywność w popularnej sieci marketów skażona groźną bakterią. Wykryto również inne skażone artykuły spożywcze.

Żywność w popularnej sieci marketów skażona groźną bakterią. Wykryto również inne skażone artykuły spożywcze.

23 marca 2019 6 przez administrator

Jaja kurze, skażone bakterią Salmonelli, trafiły do sklepów Biedronka. Jak informuje Główny Inspektor Sanitarny, są to jaja dostarczane przez producenta z Rawicza pod nazwą handlową Zdrovo Rodzinkovo.

Salmonellę wykryto na skorupkach jak, które trafić miały do około 20 sklepów Biedronki. Zostały już wycofane z obrotu. Niestety nie podano, o które konkretnie sklepy chodzi. Jaj miały trafić do nich z jednego centrum logistycznego Biedronki i należy mieć nadzieję (też nie podano którego), że nie chodzi o to, znajdujące się w Rudzie Śląskiej, bądź inne, zaopatrujące Biedronki w naszym regionie.

Nie należy spożywać jaj (szczególnie na surowo): Jaja zdrovo Rodzinkovo 30 szt., klasa wagowa M, klasa jakości A, oznakowane kodem na skorupce: 3PL30051328K3. Link do pełnego komunikatu poniżej.

Salmonellą została wykryto również w innych produktach spożywczych. Tym razem nie chodzi o artykuły sprzedawane w Biedronce.

Należy uważać na następujące produkty:

Kiełbasa surowa, metka łososiowa MAP oraz Mięso garmażeryjne z łopatki wieprzowej.

Wyprodukowane przez: P.W. KIER Elżbieta Klimacka, Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30.

Dalsze szczegóły dotyczące produktów:

Kiełbasa surowa metka łososiowa MAP

Producent ? P.W. KIER Elżbieta Klimacka, Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
Numer partii ? 72
Data produkcji ? 13.03.2019 r.
Data przydatności do spożycia ? 03.04.2019 r.

Produkt ? Mięso garmażeryjne z łopatki wieprzowej

Producent ? P.W. KIER Elżbieta Klimacka Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
Numer partii ? 72
Data produkcji ? 13.03.2019 r.
Data przydatności do spożycia ? 24.03.2019 r.

Produkt ? Kiełbasa surowa metka łososiowa

Producent ? P.W. KIER Elżbieta Klimacka, Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
Numer partii ? 72
Data produkcji ? 13.03.2019 r.
Data przydatności do spożycia ? 27.03.2019 r.

Poniżej zdjęcia opakowań produktów,  na które trzeba uważać (aby powiększyć kliknij).

***