Najlepszy kucharz Polski południowej pracuje w katowickiej restauracji. 

"Gault&Millau" jest prestiżowym przewodnikiem po restauracjach i hotelach. Dlatego jego wyróżnienie to wielki zaszczyt i przedmiot marzeń większości świetnych kucharzy. W tym roku najlepszym z nich - w całej południowej Polsce - został Dominik Duraj, szef kuchni jednej z katowickich restauracji. 

Kucharze z Krakowa i Wrocławia mogą mu tylko pozazdrościć. Zazdrościć nie musi natomiast Chorzów, gdyż restauracja mieści się na terenie Parku Śląskiego. I choć na swoich stronach internetowych przedstawia się jako lokal z Katowic (dojazd jest od jednej z katowickich ulic), to formalnie mieści się już na obszarze Chorzowa. 

Najciekawsze jest to, że pan Dominik nie wie, za co go wyróżniono. Jurorzy zjawili się incognito. Nie zdradzili, co zjedli i co ich tak zachwyciło. 

Nazwy restauracji nie podajemy, gdyż pan Dominik dzisiaj pracuje w niej, a jutro może być już gdzie indziej. Zresztą kto chce, ten łatwo odnajdzie i nazwę, i adres lokalu. Jego właścicielom gratulujemy takiego szefa kuchni, a panu Dominikowi prestiżowego wyróżnienia.

Fot. "Gault&Millau", WL.